Foişor în Heliopolis (1997)


FOIŞOR ÎN HELIOPOLIS

Foişor în Heliopolis

Spiritul poetului și criticului Zenovie Cârlugea clamează ”EGO ZENOVIUS VOTUM POSUI”. El a depus un vot, o ofrandă în foișorul din Heliopolis, din Cetatea luminii. Să înțelegem prin aceasta atât Patria Cerească cât și Țara Soarelui; patria pământească strămoșească, unde sondează originile duhului strămoșnic, de la Zalmoxis.

Începând cu o predoslovie (Herbul valah), el se rostește în graiul vechilor cazanii și ale cronicarilor. Experiența aceasta ne duce cu gândul la capitolul ”Boii soarelui” din romanulUlisse de J. Joyce (și chiar întrucâtva la ”Principele” lui Eugen Barbu). Ca și în Ulisse, graiul trece treptat prin etapele evoluției limbii până se modernizează.

Gândul trece prin probele bestiarului, cum al sihastrului ispitit în pustie de amenințarea fiarelor – dintr-un bestiar patristic – nelăsându-se ispitit și supt de sânge ”în cornul păcătuirilor”.

Splendid și cu tâlc parabolic sunt redate simbolurile licornului, inorogului, struțocămilei, șarpelui, gheonoaiei, pelicanului, vasiliscului, fenixului. Fac trimitere aici la comentariul ”Făcutu-m-am asemenea pelicanului singuratic”, al Sf. Maxim Mărturisitorul.

Predoslovia mai cuprinde, amintindu-ne de aceea a lui Simion Ștefan din Noul Testament de la Bălgrad (1648), ideea punerii în valoare de circulație, a ”sfântului ghiers”. Ciclul ”Lumină lină” e un șirag de meditații în ceasurile de rugăciune ca niște psalmi rostiți în naosul bisericii ”în înserare”.

Iar ”Foișorul de celestină” cuprinde niște litanii precum cele argheziene, dar nu de felul ”Vântule, pământule”, de neliniște și răspăr, ci de cea mai curată și mistică poezie (Juan de la Cruz).

Ciclul ”Anacreontice” sfârșește volumul, jubilând prin cântece de dragoste, epitalamuri dintr-o Cântare a cântărilor.

Ce-i cu văleatul 7505 în Heliopolis? Eu am încercat să aflu, scăzând din el cifra 5508 (anii de la facerea lumii) , dar nu am găsit tâlcul. [ e anul apariției cărții, n.n. Z.C.]

Beniamin BASA

1997

Tg.-Jiu

 

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: